Ιστορικό

Το Ιδρυμα Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη συστήθηκε το 1992 με κύριο σκοπό τη δημιουργία σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, καθώς και τη στέγαση και ανάληψη κάθε φροντίδας προς το μικρό παλαιοντολογικό μουσείο που υπήρχε στους Μυτιληνιούς της Σάμου από το 1967 με τη μορφή του κοινοτικού νομικού προσώπου.

Σκοποί του ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών και η απονομή βραβείων προς νέους επιστήμονες που ασχολούνται με το χώρο της Φυσικής Ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η διοργάνωση συνεδρίων και η διαφώτιση του κοινού επί της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά εκείνου των νησιών του Αιγαίου με τις ιδιαιτερότητές του.

Η στενή συνεργασία του Ιδρύματος με άλλα παρόμοια ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη προώθηση της έρευνας στο χώρο της Φυσικής Ιστορίας και του σκοπού της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η σκέψη της πολιτιστικής θωράκισης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπήρξε επίσης σημαντικός λόγος για την ίδρυσή του.

Η νομική μορφή του Ιδρύματος είναι: Ιδρυμα Κοινωφελές μη κερδοσκοπικό, ιδιωτικού δικαίου. (ΦΕΚ 624/Τεύχος Β/22-10-92). Διοικείται απο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Μουσείο βρίσκεται στους της Σάμου, 12 χιλ. από την πρωτεύουσα Σάμο και 5 χιλ. από το Πυθαγόρειο. Ο πλήρης τίτλος του είναι ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ-ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΖΗΜΑΛΗ.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος και τα εγκαίνια έγιναν τον Αύγουστο του 1994.

Το κτίριο καλύπτει στεγασμένη έκταση 1600 τ.μ. σε τρία επίπεδα και περιλαμβάνει εργασήρια, εκθετήριο, βιβλιοθήκη και γραφεία. Ο περιβάλλων χώρος του είναι 20 στρέμματα και διαμορφώνεται σε βοτανικό κήπο.


Εξωτερική όψη Μουσείου


Απολιθωμένο οστό Ρινόκερου


Εσωτερική όψη Μουσείου - Αίθουσα Ζωολογικού