Εκθέματα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Διακρίνονται σε τρείς τομείς.

Α. Ερευνας και Περιβάλλοντος
Β. Εκθεσιακός
Γ. Εκπαίδευσης

Ο πρώτος τομέας έχει αναλάβει τις ανασκαφές στην περιοχή της Σάμου, όπου υπάρχουν παλαιοντολογικά ευρήματα, τη καταγραφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου και κάθε ενέργεια που αφορά το περιβάλλον και τη προστασία του. Για τη πραγματοποίηση των σκοπών αυτών το Μουσείο συνεργάζεται στενά με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Το Ιδρυμα έχει χρηματοδοτήσει παλαιοντολογικές ανασκαφές. Επίσης έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα Leeder II, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας της Σάμου.

Ο δεύτερος τομέας διαθέτει πέντε τμήματα (Παλαιοντολογικό, Ορυκτών και Πετρωμάτων, Θαλάσσιας ζωής, Βοτάνων και Ζωολογικό), τα οποία υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα εργαστήρια.

Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται συνεχώς και παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη πολύ νέο διαθέτει μεγάλο αριθμό παλαιοντολογικών ευρημάτων, 300 είδη ορυκτών και πετρωμάτων, 350 είδη οστράκων και ψαριών, 40 είδη πτηνών, 30 είδη ζώων, ερπετά και αμφίβια της Σάμου και 3000 περίπου βότανα της ελληνικής χλωρίδας σε μορφή Herbarium.

Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων 100 ατόμων με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, κυλικείο και ξενώνα.

Το Μουσείο δέχεται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκεπτών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά, τα σχολεία και ορισμένες άλλες ομαδικές επισκέψεις. Για τους άλλους επισκέπτες το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ μικρό, σχεδόν συμβολικό και αντιπροσωπεύει ένα χαμηλό έσοδο του Μουσείου.

Ο αδριάντας του αρχαίου Σάμιου μαθηματικού Αρίσταρχου (310-230 π.Χ.), έργο του γλύπτη Δημήτρη Χριστογιάννη, δεσπόζει στην είσοδο του Μουσείου. Ο Αρίσταρχος με τη θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, υπήρξε ο πρώτος από τους αρχαίους σοφούς Σαμίους που ασχολήθηκε με τη φυσική Ιστορία και το Περιβάλλον.

"Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται γαρ τα μεν απλανέα των άστρων και τον Αλιον μένειν ακίνητον, ταν δε Γαν περιφέρεσθαι περί τον Αλιον κατά κύκλου περιφέρειαν, ος έστιν εν μέσω τω δρόμω κείμενος" - Αρχιμήδης.

Ιστορική και Εθνογραφική Συλλογή

Το Ιδρυμα διαθέτει μια σημαντική συλλογή ιστορικού και εθνογραφικού περιεχομένου, η οποία αποτελεί καρπό πολλών χρόνων και μεγάλης προσπάθειας. Αποτελείται από κοστούμια του 19ου αιώνα κυρίως από τη Σάμο και άλλα νησιά, σπάνια έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, γκραβούρες κ.α. Μερικά από τα παραπάνω εκτίθενται σήμερα προσωρινά σε αίθουσες του Μουσείου, μέχρι να τοποθετηθούν στο κατάλληλο κτίριο τον κατάλληλο χρόνο.


Απολιθωμένα οστά σε προθήκη στην αίθουσα Παλαιοντολογικού


Αδριάντας του αρχαίου Σάμιου μαθηματικού Αρίσταρχου στην είσοδο του Μουσείου


Λύγκας, απο την αίθουσα του Ζωολογικού


Πέτρωμα στην αίθουσα Ορυκτών & Πετρωμάτων


Απολιθωμένο οστό Ρινόκερου